Herbarium

HerbariumKruiden hebben alles te maken met de kwaliteit van leven, van het verrijken van ons voedsel tot de behandeling van ziekten. Vaak worden aan kruiden verheven, bijna mythische eigenschappen toegedicht die zijn terug te voeren op een lange geschiedenis van traditionele geneeswijzen en rituelen. Kruiden geven ons voedsel karakter en helpen ons kwalen te bestrijden, zowel geestelijk als lichamelijk. Nu er een steeds grotere verscheidenheid aan kruiden in onze supermarkten te vinden is en onze smaak steeds kosmopolitischer wordt, kunnen we ons voordeel doen met een beter begrip van de kracht van de kruiden om ons heen.

In Herbarium komen de geschiedenis en de kweek- en gebruiksmogelijkheden van 100 kruiden aan de orde (van culinair tot medicinaal), verrijkt met talrijke tips en ideeën op het gebied van koken en welzijn. Ieder kruid is voorzien van een schitterende tekening en bevat informatie over de botanische naam, de plaats van herkomst, variëteiten, het verbouwen en bewaren en de beste zaai- en oogsttijden.

Herbarium is een hedendaagse versie van het traditionele herbarium, in een frisse vorm gegoten voor een jonger publiek en een nieuwe generatie koks. Het is niet alleen een handleiding voor een goed en gezond leven, maar ook een inspirerend naslagwerk voor alle koks, tuiniers en levenskunstenaars.

voorbeeldpagina boek
voorbeeldpagina boek

Recensie: Het handige boek Herbarium wordt omlijst door een mooie stevige kaft die wat historisch aandoet, dat geldt overigens ook voor de kleurrijke illustraties in het boek; moderne afbeeldingen met een knipoog naar vervlogen tijden. Herbarium is zoals de naam al doet vermoeden een kruidenboek, of liever gezegd een uitgebreid naslagwerk. Je kunt er werkelijk zeer veel informatie in vinden over de in Nederland beschikbare kruiden. Je leest er alles over medicinale, culinaire, spirituele, culturele en magische eigenschappen van kruiden. De opzet van het boek: Om met waardering van hun schoonheid een juist gebruik van kruiden te stimuleren (aldus de auteur). Kortom je vindt er alle informatie in over nuttige planten die als smaak, voeding, geneesmiddel of geurmiddel bruikbaar zijn.

De botanische namen van de planten zijn op alfabetische volgorde in het boek gerangschikt, met daarachter de gewone namen en bij ieder kruid een tot de verbeelding sprekende illustratie van de betreffende plant. Van elk genoemde kruid een uitgebreide tekst met uitleg, daarnaast tips hoe je de plant zelf zou kunnen kweken, of de plant eetbaar is of niet, bij welke gerechten je het kunt gebruiken, de eventuele geneeskrachtige werking, et cetera.

Daarnaast een zogenaamd Herbarium voor elke dag met heel overzichtelijk diverse opsommingen over de kruiden, zoals welke kruiden je bij bepaalde symptomen kunt gebruiken, bijvoorbeeld bij zwangerschap of voor een gezonde huid. Je vindt er een opsomming van de symboliek, welzijnskruiden, smaken van kruiden en nog veel meer.

Als afsluiting nog een handig register achterin het boek met de gewone (Nederlandse) namen, een beknopte literatuurlijst en een dankwoord.

Herbarium is niet een boek dat je even in één ruk uit leest en dan terzijde legt. Het is een ideaal naslagwerk voor ieder die let op zijn gezondheid, iedere kookfanaat, tuinierder en voor wie belangstelling heeft voor wat de natuur ons allemaal te bieden heeft is dit een echte aanrader. Een boek om te koesteren.

★★★★
Titel: Herbarium
Auteur: Caz Hildebrand
Uitgeverij: Thoth
ISBN13: 978 90 6868 710 1
Categorie: kookboeken
Pagina’s: 224
Uitvoering: hardcover
Thema’s: kruiden, smaak, gezondheid, kweken
Verschijningsdatum: oktober 2016
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 09-02-2017
Prijs: €24,95
Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s