Kom in balans

Kom in balansEten uit een kom, aan tafel of lekker in je eentje op de bank, barstensvol zalige ingrediënten is de trend die doorzet. Culturen over de hele wereld kennen gerechten die traditioneel in een kom worden geserveerd: van de Japanse rijst- en noedelkommen, de Koreaanse bibimbap tot Hawaïaanse poké bowls. Breid je repertoire uit en serveer 60 uitgebalanceerde, voedzame en gezonde maaltijden in een kom.

Combineer groenten en fruit, plantaardige of dierlijke eiwitten, granen en zaden tot overheerlijke gezonde en uitgebalanceerde maaltijden uit een kom. Van groene tabouleh met piepkuiken en citroenwortels of farro met zalmtartaar, komkommer & spinazie met wasabimayonaise. Trakteer jezelf op een goede lunch en maak eens een in saus gepocheerd ei met twee soorten kool.

Dit boek biedt zeer gevarieerde recepten: van ontbijt tot en met avondeten met heldere richtlijnen over de juiste balans van ingrediënten. Wat is de verhouding tussen eiwitten, seizoensfruit en (blad)groenten, complexe koolhydraten, gezonde vetten en eventuele extra’s zoals noten en zaden. Met dit boek leer je je fantasie gebruiken en serveer je de meest fantastische maaltijden uit een kom!

Recensie: Kate Adams initiatiefnemer van de Flat Tummy Club (een organisatie dat laat zien dat afvallen en gezond en lekker eten hand in hand gaan) werkte voor het kookboek Kom in balans samen met Nicole Pisani. Zij was lange tijd de chef-kok van Ottolenghi’s restaurants Soho en Nopi.
Het resultaat mag er zijn! Dit receptenboek laat zich niet makkelijk vergelijken met andere kookboeken.

Diverse culturen van over de hele wereld kennen traditionele gerechten die ze in een kom serveren. Zo zijn er noedels- en rijstkommen te vinden in Japan en vindt je in Korea de Bibimbap.

De kom wordt ook in ons land steeds populairder, het is een gemakkelijke manier om toch dagelijks een complete en gezonde maaltijd te nuttigen. In het kookboek Kom in balans vind je voldoende inspiratie om dagelijks een kom te kunnen vullen met natuurlijke, lekkere ingrediënten. Gemakkelijk en vlot te bereiden, want veel van de producten die in de kommen gedaan worden zijn rauw.

Het boek begint met een boeiende inleiding, gevolgd door een uitgebreide uitleg over de diverse voedingselementen die je dagelijks nodig hebt en die stuk voor stuk terug zijn te vinden in ale recepten. Stap voor stap kun je lezen welke voedingselementen je in welke producten kunt vinden.
Al bladerend kom je daarna terecht bij de recepten, elk voorzien van zeer mooie, artistieke foto’s. Laat je niet afschrikken door deze kunstzinnige afbeeldingen, maar gebruik ze als inspiratie voor je eigen kommen. De recepten lijken op het eerste gezicht moeilijker dan ze zijn, maar voor wie gewend is dagelijks de dag te starten met een dubbelgevouwen boterham of een schaaltje pap (niets mis mee) is de drempel misschien toch wat hoog om de ontbijtrecepten uit dit boek te gaan proberen.

Het boek begint wel met deze ochtendrecepten, de zogenaamde ontbijtkommen. Uitgebalanceerde maaltijden om de stofwisseling goed op gang te laten komen. Het heeft even wat tijd nodig om eraan te wennen, maar je kunt genoeg lekkere recepten in het boek vinden om je dag goed te starten. Denk bijvoorbeeld aan een peer-smoothie met boerenkool en Farro (Italiaanse tarwekorrels) in je kom. Na de ontbijtkommen vervolgt het boek zich met salades; de zogenaamde lichte kommen. Frisse salades voor thuis of op het werk. Lekkere recepten met onder andere boekweitnoedels, Perzische kipspiesjes en goudsbloemblaadjes.

Deze recepten worden opgevolgd door nog een hele reeks; de vullende kommen. Gerechten voor na een flink portie sporten en waarmee je indruk zou kunnen maken op je bezoek. Als afsluiting achterin het boek (voordat je stuit op het register) nog een aantal nuttige recepten van bijproducten om op voorraad te hebben zoals lekkere dressings, gezonde olie, mosterdzaad en meer.

Kom in balans is misschien voor sommige van ons een brug te ver, je moet echt even omschakelen en uit vastgeroeste patronen willen stappen. Voor wie daartoe bereid is en altijd op zoek is naar nieuwe gezonde gerechten zal Kom in Balans een aanwinst zijn. Een boek dat eenvoudige maaltijden naar een hoger level weet te brengen.

★★★★
Titel: Kom in balans
Auteur: Kate Adams & Nicole Pisani
Flat Tummy Club
Uitgeverij: Good Cook
ISBN13: 9789461431608
Categorie: culinair/Kookboeken
Pagina’s: 160
Uitvoering: hardcover
Verschijningsdatum: 18-01- 2017
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 21-02-2017
Prijs: €19,95
Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s