Made bij Koffietijd

Recensie Made by Koffietijd door Sonja Hubregtse:
De 101 beste en lekkerste gerechten uit 10 jaar Koffietijd

Tien jaar lang is er in de studio van Koffietijd dagelijks gekookt. Uit al die recepten hebben de presentatoren (presentettes) Pernille La Lau, Quinty Trustfull en Loretta Schrijver, samen met de kijkers en de redactie, de 101 lekkerste gerechten geselecteerd. Ook verschillende BN’ers hebben hun inbreng aan dit veelzijdige kookboek geleverd. Koffietijd viert zijn 10e verjaardag met Made by Koffietijd!

Dit kookboek oogt erg gezellig. Nu vraag je je misschien af, hoe een kookboek ‘gezellig’ kan zijn… Misschien komt het door de illustraties van de sinaasappels bij de hoofdstukken of de foto’s van de presentatoren en koks en de herkenbaarheid van de studio van Koffietijd, waarbij ik het meteen associeer met gezelligheid. Ik vind het kookboek in ieder geval al erg leuk om doorheen te bladeren. Ook omdat er persoonlijke verhalen van de presentatoren in voorkomen.

Met bijdragen van de vijf huidige Koffietijdkoks vind je in dit boek de heerlijkste gerechten terug. Hierbij valt de veelzijdigheid meteen op: stamppot, vis, vlees, vegetarisch, quiche, borrelplankhapjes, toetjes, maar ook recepten voor koffie, chocolademelk, sauzen en drankjes om te proosten. Uiteraard zien we ook enkele salades, soep en koekjes terug. Ik vind het ideaal dat ook de basisbereidingen worden besproken; hoe je bouillon of kruidenboter maakt.

Foto: Sonja Hubregtse

Dit kookboek bevat zowel makkelijke als iets moeilijkere recepten. Bij een tosti of omelet heb je bijvoorbeeld weinig ingrediënten nodig en is het vrij snel klaar. Bij andere gerechten is de ingrediëntenlijst wat langer. Over het algemeen is de opbouw van het recept gelijk: eerst een stukje tekst over het gerecht en daaronder een overzichtelijke lijst van ingrediënten en een stappenplan. Soms vind je daarbij ook een weetje, feitje of tips. De recepten zijn voor vier personen, tenzij het anders aangegeven is. Niet bij alle recepten staat het resultaat op de foto, maar dit mis ik niet als ‘huiskok’, omdat duidelijk omschreven staat hoe je het moet maken. Ik werd wel door sommige recepten nieuwsgierig naar die specifieke uitzending en had het leuk gevonden om deze terug te kijken. Wat ik erg fijn vind aan het kookboek, en vaak bij andere kookboeken mis, is dat het aantal graden en de tijd correct benoemd worden.

Wat ik erg origineel vind, is dat de schrijvers er ook een recept voor hondenkoekjes in geplaatst hebben. Flip (de hond van Loretta) wil natuurlijk ook meegenieten van de Koffietijdrecepten, waardoor dit idee is ontstaan.
Op de binnenzijde van de kaft zijn nog foto’s te vinden van een aantal medewerkers die achter de schermen hebben meegeholpen aan dit boek. Erg volledig dat ook zij genoemd worden.

Made by Koffietijd is een vrolijk kookboek met gerechten waarvoor je geen keukenprinses hoeft te zijn en waarin een leuke combinatie is gemaakt van persoonlijke verhalen en heerlijke recepten. De gezelligheid straalt er vanaf!
Kortom: een perfect cadeau voor Moederdag!

★★★★
Titel: Made by Koffietijd | Auteur: Koffietijd | Fontaine Uitgevers | Categorie: kookboeken | Uitvoering: paperback | 224 pagina’s | ISBN: 9789059563834 | Verkrijgbaar sinds: april 2020 | Recensent: Sonja Hubregtse | Datum recensie: 04-05-2020 | Prijs: € 22,00 | Bestellen

HapjesaanhuisMoederdag 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s