Izakaya

IzakayaRecensie Izakaya:
Makkelijke gerechten uit de Japanse eethuisjes

Na het winnen van het tv-programma Masterchef heeft Tim Anderson van de Japanse keuken zijn werk gemaakt. Inmiddels heeft hij vier kookboeken op zijn naam staan, waaronder Vegan JapanEasy en Nanban: verwarmende gerechten uit Japan. Daarnaast is hij de trotse eigenaar van de Izakaya Nanban, te vinden op twee locaties in Londen.

In zijn nieuwste kookboek Izakaya neemt Tim Anderson je in gedachten mee naar de Japanse eethuisjes. Om thuis een geweldige izakaya te kunnen beleven, heb je volgens hem slechts drie dingen nodig:
Goed eten, goed gezelschap en een aantal Japanse drankjes.

De izakaya’s in Japan begonnen als sakewinkels, waar Japanners kwamen om te drinken. Pas later werden daar ook kleine gerechten aan toegevoegd. Tegenwoordig omvat het eten in dit soort cafés de hele Japanse gastronomie en worden de hapjes vaak nog aangevuld met hapjes van over de hele wereld. Van sashimi en tempura tot aan een complete kaasfondue.
Na een pakkend voorwoord start het boek met een stap voor stap uitleg over hoe je een izakaya-maaltijd kunt serveren. Zorg voor variatie en balans is daarbij het uitgangspunt. Deze uitleg wordt gevolgd door een uitgebreid overzicht over de benodigde ingrediënten.

De recepten in het boek zijn over het algemeen gericht op twee of vier personen. De moeilijkheidsgraad varieert. Sommige gerechtjes zijn eenvoudig en door iedere thuis-kok te bereiden. Maar er staan ook genoeg gerechten in het boek die wat meer ervaring van je vragen. De gerechten zijn in elk geval zeer divers.

Om je een klein beetje een idee te geven een opsomming van enkele gerechten:Chopsticks bol
Glasnoedel-komkommersalade
In gember-tsuyu gemarineerde tomaten
Krokant gebakken kippenvel
Gyoza met kaas en ui
Cheescakeparfait van matcha, vanille en aardbei
Mont Blanc met zoete aardappel

Zoals je van Uitgeverij Good Cook kunt verwachten, is ook dit boek uitgebracht met een luxe ogende cover. Ook inhoudelijk is het boek een feestje voor het oog. Elk hoofdstuk begint met een rijk geïllustreerde pagina. Bij veel van de recepten staat een paginagrote mat afgedrukte kleurenfoto van het gewenste resultaat. Tijdens het bladeren zul je tussen de recepten door met regelmaat stuiten op (persoonlijke) verhalen en aanvullende informatie over de Japanse keuken.

Izakaya is een kookboek waar liefhebbers van Japan en/of de Japanse keuken van zullen smullen. Een fijn boek om gewoon eens van a tot z te lezen. En een aanrader voor de doorgewinterde thuis-kok met affiniteit voor de Japanse manier van koken.

Good cook logo

★★★★
Izakaya bolTitel: Izakaya | Subtitel: makkelijke gerechten uit de Japanse eethuisjes | Leesfragment | Auteur: Tim Anderson | Restaurant Nanban | Uitgeverij: Good Cook | Categorie: Boeken, Over de grens | Verkrijgbaar als: hardcover | 240 pagina’s | ISBN13: 9789461432674 | Verkrijgbaar sinds: 19 januari 2022 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 31-01-2022 | Prijs: €27,50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s