Easy Peasy family 2.0

Recensie Easy Peasy family 2.0:
Dé handleiding om gezond & bewust te eten met het hele gezin

Dit is een prachtig kookboek volgens de Easy Peasy filosofie. Het boek bevat naast informatie meer dan negentig recepten voor het hele gezin. Van super eenvoudig tot vernieuwend en het mooiste is, ze groeien mee met de wereld van je kinderen.

De Easy Peasy filosofie is gebaseerd op zeven basisregels. Belangrijk uitgangspunt hierbij is, is dat je zorgt voor een goede thuisbasis. Vooral oudere kinderen krijgen regelmatig te maken met ongezonde voeding, bijvoorbeeld bij traktaties op school, bij andere kinderen thuis of pubers die zelf zakgeld ter beschikking hebben. Maar zolang je ervoor zorgt dat er thuis gezonde dingen op tafel komen, kunnen ze deze uitdagingen buitenshuis aan. Zeker wanneer hun bijgebracht wordt waar ons voedsel vandaan komt en wat erin zit en wat dat met je lijf doet. Denk bijvoorbeeld maar eens aan suikers en vetten. Maar ook vaste eetmomenten zijn belangrijk. In ons gezin ontbijten en dineren we altijd zo veel mogelijk met z’n vieren. Dit doen we altijd aan de hoge tafel met de tv uit. Hierdoor is er meer aandacht voor het eten en voor elkaar en dat maakt het dan ook weer gezelliger. Daarnaast leer je zo dat voedsel niet gebruikt mag worden als emotie-voedsel. Iets wat ik persoonlijk best heel moeilijk vind.

Voor onze dochter (6) zijn vaste eetmomenten nog niet zo moeilijk, maar om deze toe te passen bij onze puber, dat is veel moeilijker! Gelukkig is er een heel hoofdstuk geschreven over school en vriendjes. Erg leuk en handig zijn de lunchtrommelrecepten (hier is ook een afzonderlijk boek over verkrijgbaar), alhoewel mijn zoon nu niet erg blij wordt van haricot verts in zijn trommeltje. Dit was voor ons dus helaas niet voor herhaling vatbaar, want nu kocht hij alsnog iets ongezonds in zijn pauze.

Wat erg handig is, is het lijstje met gezonde alternatieven en slimme keuzes. Dat je in plaats van witte bloem beter voor spelt of volkoren kunt kiezen, wist ik wel. Maar witte of zwarte bonenpuree was nieuw voor mij. Zo stonden er nog een aantal goede tips in dit rijtje. Ik heb het rijtje overgeschreven en op de koelkast gehangen.

Iedereen die boodschappen doet, zal het merken, alles is flink duurder geworden. Gelukkig staat er ook een hoofdstuk in dat aandacht besteedt aan het betaalbaar houden van gezond eten. Biologisch eten is helaas nog altijd duurder dan niet biologische producten. Toch kun je je soms afvragen, of je bijvoorbeeld elke dag vlees op tafel moet zetten. Of dat je misschien beter voor een iets duurder alternatief kunt gaan. Zelf probeer ik veel bewuster te kijken naar wat ik koop, zodat er inderdaad nog iets overblijft om dat lekkere stuk kaas bij de kaasboer te kunnen kopen.

In elk geval kun je na het lezen van alle informatie lekker aan de slag met gezondere keuzes voor je hele gezin. Er staat inspiratie genoeg in het boek. De prachtige foto’s van al het lekkers maken je automatisch enthousiast over alle gezonde keuzes die er zijn.

De kinderen die model hebben gestaan, maken het boek compleet. Hierdoor kun je lekker met het boek op schoot erin bladeren en kijken en je laten inspireren tot een gezondere levensstijl die bij iedereen, jong en oud, past.
Ook al lukt het zeker niet altijd, bij ons in het gezin is het pakken van gezondere voeding toch een heel stuk easy peasy-er geworden.

★★★★★
Titel: Easy Peasy family 2.0 | Inkijkexemplaar | Auteurs: Claire van den Heuvel & Vera van Haren | Fontaine uitgevers | Categorie: kookboek, gezonde voeding | Verkrijgbaar als: hardcover | 240 pagina’s | ISBN13: Easy Peasy family 2.0 | Verkrijgbaar sinds: 16 november 2022 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 24-04-2022 | Prijs hardcover: €27,- | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s