Kawaii bakken

Recensie Kawaii bakken – schattige koekjes, (cup)cakes en taarten:
Schattige koekjes, (cup)cakes en taarten

Kawaii is Japans voor schattig, bekoorlijk, lief. Een heel bekend voorbeeld is Hello Kitty, maar ook de figuren uit Pokemon zijn kawaii-iconen. De kawaii-invloeden vind je overal terug, in mode, kunst en interieur en nu ook in de eetbare kunst. En het leuke is, iedereen kan het maken!

Dit boekje staat boordevol schattige Kawaii-baksels. Koekjes in de vorm van lieve lammetjes of poesjes, grappige halloweenvormen of een unicorntaart; je kunt het nu allemaal zelf ook bakken. De recepten zijn verdeeld in verschillende niveaus, van eenvoudig tot moeilijk. Zo kun je van tevoren gemakkelijk kiezen wat bij jou past. Maar je kunt natuurlijk ook altijd je eigen kunst ontwerpen.

Achter in het boekje vind je de basisrecepten en worden de verschillende technieken uitgelegd. Zo wordt er bijvoorbeeld uitgelegd hoe je een lekkere botercrème kunt maken en hoe je hier smaakvariaties aan kunt toevoegen. Of hoe je een Royal icing (een eiwitglazuur) kunt maken, waarmee je gemakkelijk koekjes kunt decoreren.

In deze uitleg vind je ook heel belangrijke tips. Bijvoorbeeld dat vloeibare voedingskleuren of eetbare inkt niet zo goed werken op cakes en taarten op basis van olie of met een chocoladelaagje. Je hebt echt iets aan deze tips. Ik vind het alleen jammer dat ze een beetje verdekt opgesteld staan. Vandaar dat ik iedereen aanraad eerst rustig het hele boekje door te lezen. Want daar steek je echt heel veel van op. Gelukkig vind je de belangrijkste “toptips” in denkwolkjes terug.

Helemaal achterin vind je de sjablonen die je kunt gebruiken. Dit is echt heel handig, niet alleen omdat je dan de juiste vorm hebt, maar ook vanwege de afmetingen. Want de koekjes zijn in werkelijkheid toch net wat groter dan ze op de foto’s lijken. Zonder deze sjablonen zou ik echt heel kleine kattenkoekjes hebben gemaakt en was de versiering ervan zeker mislukt.

Wat ik alleen wel een klein nadeel vind aan de recepten, is dat niet alles bij elkaar staat. Wanneer je de kerstpuddinkjes op blz. 42 wilt maken, heb je een basisrecept nodig van blz. 77 en 89 en de uitleg van blz. 36. Je moet je dus wel even goed voorbereiden en eventueel zelf even op papier een stappenplan zetten, zodat je niks vergeet.

Juliet Sear is een echte bakexpert. Al tientallen jaren is ze bezig met bakken. Daarnaast is ze een echte tv-persoonlijkheid en mag ze regelmatig taarten bakken voor beroemdheden. Daar kan ik als eenvoudige thuisbakker natuurlijk nooit aan tippen. Toch is het haar goed gelukt haar enthousiasme te delen met de thuisbakkers. Ik vind dit namelijk een super aantrekkelijk en schattig boekje. Het zal ook zeker kinderen aanspreken. Zij kunnen vast niet wachten totdat je iets lekkers uit dit boekje hebt gemaakt. Mijn dochter was in elk geval gelijk zeer enthousiast. Zij wilde graag een unicorntaart. Maar omdat dit niveau moeilijk was, ben ik maar eerst met een eenvoudiger koekje (van eigen deeg) begonnen.

Het versieren kun je prima samen doen of aan je kinderen overlaten. Ik weet nu in elk geval eindelijk hoe je van die mooie versieringen op je koekjes krijgt en dat ik vooral niet te kleine koekjes moet maken. Dit laatste is natuurlijk voor niemand een probleem, want al dat lekkers moet natuurlijk wel nog opgegeten worden. Al is het bijna zonde van al die mooie kawaii-kunst!


★★★★
Titel: Kawaii bakken – schattige koekjes, (cup)cakes en taarten | Inkijkexemplaar | Auteur: Juliet Sear | oorspronkelijke titel: Cute Bakes | Veltman Uitgevers | Categorie: bakboeken | Verkrijgbaar als: hardcover | 104 pagina’s | ISBN13: 9789048320110 | Verkrijgbaar sinds: 1 maart 2022 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 26-04-2022  | Prijs hardcover: €14,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s