Brood uit de pan

Recensie Brood uit de pan:
De eenvoudigste methode om zuurdesembrood te maken

Ilona Chovancova is volgens eigen zeggen een gepassioneerde fotograaf. Ze schrijft graag over voedsel en is werkzaam in Parijs als foodstyliste. Ze heeft al een flink aantal kookboeken op haar naam staan, waaronder Heerlijk ijs en Italiaans koken. De eerste uitgave van Brood uit de pan (Pain cocotte) verscheen in 2020.

Brood uit de pan start, na een motiverend voorwoord, met een praktische opsomming van het keukengereedschap dat je nodig hebt om aan de slag te kunnen gaan.

Daarna volgt een belangrijk onderdeel over het maken van zuurdesem. Stap voor stap wordt de bereiding uitgelegd en beschreven hoe je de desem moet behandelen om hem goed te krijgen en te behouden.

Aansluitend gaat Ilona Chovancova dieper in op de verschillende soorten meel die je voor je brood kunt gebruiken. Inclusief een flinke lijst van glutenvrije meelsoorten.

Brood maken in een pan vraagt, volgens Ilona, niet veel van je tijd. De meeste tijd gaat op aan wachten tussen de te maken stappen in. Alle te nemen handelingen worden helder aan je uitgelegd. Deze stappen worden bovendien begeleid door overzichtelijke foto’s waarop de te nemen stappen worden uitgebeeld. Hierdoor neem je de verkregen informatie veel gemakkelijker op. Al lezende leer je onder andere hoe je zuurdesem kunt activeren, welke ingrediënten je aan het brood toe zou kunnen voegen en hoe je het brood moet kneden.

Is het maken van zuurdesembrood iets nieuws voor je, maar wil je het graag onder de knie krijgen, dan is dit boek een uitkomst! Gun jezelf dan wel de tijd om de gegeven informatie een aantal keer door te nemen voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat. Dit om teleurstellingen te voorkomen.

Na de zeer uitgebreide uitleg volgen de recepten. Ilona start logischerwijs met een aantal recepten voor beginners. Zo kun je eerst veelvuldig oefenen totdat je de smaak te pakken hebt. Daarna vind je in het boek een flink aantal suggesties om zelf de meest prachtige, gezonde en originele broden te maken. Waaronder volkorentarwe broden, speltbroden en maïsbrood. Ook voor de meest ervaren zuurdesembakkers staat er nog aardig wat bruikbare inspiratie in het boek. Wat dacht je bijvoorbeeld van een brood met inktvisinkt?

Als passende aanvulling deelt Ilona ook een aantal recepten met je in haar boek om je brood mee te beleggen. Waaronder een frisse zalmspread en een recept met pulled pork. Als afsluiting nog een aantal bonusrecepten die eveneens gemaakt kunnen worden met zuurdesem, waaronder een reuzenpannenkoek.

Bloem, zout, water, een oven en een pan. Dat is alles wat je nodig hebt om zelf brood te maken! Door het brood te bakken in een pan, creëer je een mooie knapperige korst terwijl de kern luchtig blijft. In ‘Brood uit de pan’ staan naast de basistechnieken voor het maken van je eigen zuurdesembrood ook 60 heerlijke broodrecepten. Naast klassieke broden vind je ook verrassende recepten, zoals brood met cider en gedroogde appels of een brood gemaakt van paarse wortels. Maak je ontbijt of lunch helemaal compleet met de originele belegsuggesties, zoals serranoham op een bedje van verse geitenkaas en rode biet of paprikacrème met amandelen en basilicum.

★★★★★
Titel: Brood uit de pan | Leesfragment | Auteur: Ilona Chovancova | Uitgeverij: Becht | Categorie: boeken, bakboeken | Verkrijgbaar als: hardcover | 160 pagina’s | ISBN13: 9789023016489 | Verkrijgbaar sinds: mei 2020 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 04-04-2022 | Prijs: €19,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s