Het grote kinderkookboek

Recensie Het grote kinderkookboek door Jolanda Kalkman:
Dit kookboek is speciaal geschreven voor kinderen. Veel kinderen zullen het ontzettend leuk vinden om uit hun eigen kookboek lekkere dingen op tafel te zetten, zonder dat hun ouders echt hebben geholpen. En met dit boek gaat dat je lukken. Zelfs al ziet het resultaat er misschien niet helemaal uit zoals je had verwacht, het zal er zeker niet minder om smaken. Dus trek gauw je keukenschort aan en ga dansend de keuken door. Je zult beloond worden met iets lekkers!

David Atherton is bekend geworden door zijn deelname aan The Great British Bake off 2019, waar hij de winnaar was geworden. Hij herinnert zich nog zijn eerste kookboek, dat hem heeft aangezet om lekkere dingen te gaan maken. Dit enthousiasme wilde hij graag overbrengen op andere kinderen. Vandaar dat hij ervoor heeft gekozen om als eerste boek een kinderkookboek te maken.

Dit deed hij samen met illustrator Rachel Stubbs. Zij is vooral geïnteresseerd in menselijk gedrag. Haar illustraties zijn schetsen, maar laten wel de werkelijkheid zien. In dit boek zie je dan ook steeds illustraties van allerlei vrolijke kinderen die iets lekkers hebben gemaakt. En opa, oma, papa, mama, vriendjes of huisdieren mogen meegenieten. Ook hierin is oog voor de werkelijkheid. Zo zit een van de kinderen bijvoorbeeld in een rolstoel. Doordat het boek een extra groot formaat heeft, is er lekker veel ruimte om alles erin kwijt te kunnen.

Het grote kinderkookboek begint met een handig overzicht van alle keukenhulpjes die je nodig kunt hebben. Aan de hand van de illustraties kun je zien hoe alles eruitziet, zodat je precies weet wat je moet pakken.

Nadat je de tips hebt gelezen (en je handen goed hebt gewassen) kun je aan de slag. Voor het ontbijt kun je kiezen voor een lekker bordje pap of een gezonde smoothie. Want in het boek is ook steeds aan gezonde ingrediënten gedacht. Maar misschien vind je het veel leuker om een keer bananenberen te maken of een eetbaar kommetje.

Maar je kunt er ook voor kiezen om een lekkere lunch of avondeten te maken. De biggenbroodjes zien er in elk geval heel grappig uit. Of wat te denken van een octo-pizza? Of wie weet maak jij wel de perfecte pasta met jouw lievelingsgroente vol spaghettislierten die eruitzien als wormen? Ik vind het erg knap hoe de schrijver geprobeerd heeft om door middel van een grappige omschrijving een aantrekkelijk recept te maken. Ik merkte dit bijvoorbeeld heel goed bij mijn dochter (6). Zij moest er erg om lachen, maar in spaghettiwormen had ze niet zo veel trek. Zij maakte liever met erwtjes gezichtjes.

Elk recept heeft een handig lijstje met de ingrediënten die je nodig hebt om het te maken. Ook staat erbij voor hoeveel personen het is. Daarna wordt stapsgewijs uitgelegd wat je moet doen. Dit is gedaan door handige op elkaar volgende blokjes met in elk blokje tekst en een tekening die laat zien wat je moet doen of hoe het eruit moet zien. Ik vind dit heel overzichtelijk overkomen. Hierdoor is het ook gemakkelijker te lezen voor kinderen met bijvoorbeeld dyslexie. Zij kunnen nu ook gemakkelijker overzicht houden in de werkwijze.

Voor de zoetekauwen staan er ook allerlei toffe traktaties en ander lekkers in Het grote kinderkookboek. Want wat is er nu niet leuker dan wanneer je jarig je bent, je eigen verjaardagstaart vol snoepjes aan te mogen snijden en op school je zelfgemaakte cupcakerups te trakteren?

★★★★★
Titel: Het grote kinderkookboek – met plezier leren koken |  Auteur: David Atherton | Illustrator: Rachel Stubbs | Oorspronkelijke titel: My First Cook Book | Veltman Uitgevers | Categorie: kinderkookboek | Verkrijgbaar als: hardcover | 86 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789048319640 | Verkrijgbaar sinds: 3 november 2021| Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 08-05-2022 | Prijs Hardcover: €18,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s