Wildoogst

Recensie Wildoogst:
Koken met wilde paddenstoelen, noten en vruchten

Wildoogst is een prachtig vormgegeven boek, in een handzaam formaat en met een klassieke uitstraling. Geschreven door Elsje Bruijnesteijn. Haar grote passie is koken met (wilde) producten. Inmiddels oogst ze al ruim twintig jaar wilde planten. Daarnaast is ze tekstschrijver, fotograaf en verzorgt ze educatieve wandelingen als wildplukgids. Eerder schreef ze mee aan het boek Liever lokaal. Wildoogst is haar nieuwste boek.

Wildplukken is trendy. Veel chique restaurants hebben tenminste één gerecht met daarin verwerkte wildplukingrediënten op hun menu staan. Het past ook goed bij twee andere trends van nu, namelijk zelfvoorziening en duurzaamheid. Jammer genoeg is wildplukken in natuurgebieden officieel wel verboden in Nederland. Laat je hierdoor echter niet weerhouden om tot de aanschaf van dit boek over te gaan, want er blijven nog genoeg plekken over waar plukken wel is toegestaan. Zelfs in de bossen van Staatsbosbeheer zou je volgens Elsje Bruijnesteijn een bakje van 250 gram mogen vullen met uit het bos geplukte paddenstoelen, bessen en dergelijke.

Het boek Wildplukken staat in elk geval vol met nuttige informatie. Elsje neemt je als lezer mee op pad op zoek naar wilde eetbare planten. Het boek daagt je uit om er vaker op uit te gaan en tijdens je wandelingen erop te letten wat er zoal in de omgeving (gratis) te verkrijgen is.

‘Een gezonde bezigheid voor lichaam en geest.’- Aldus Elsje Bruijnesteijn.

Na een uitgebreid voorwoord stuit je in het boek op een lijstje van spullen die praktisch zijn om mee te nemen wanneer je wilde planten gaat oogsten. Daarna legt de auteur uit in welke gebieden je wilde eetbare planten kunt vinden.
Het boek Wildplukken is in elk geval een rijke bron aan informatie voor iedereen die belangstelling heeft in wat de natuur ons te bieden heeft. Je leert wat eetbaar is en wat je beter kunt laten staan. Het staat vol met originele recepten waarbij de wildoogst-ingrediënten een grote rol spelen. Ga bijvoorbeeld aan de slag met pastinaak en geroosterde beukennootjes. Maak een berenklauwpiccalilly of gebruik appelbes in een glas rode port.

Het boek is een uitkomst voor wie echt in de keuken aan de slag wil gaan met in het wild geplukte ingrediënten. Aanrader voor wie bewuster om wil gaan met zijn voeding en niet te lui is om daarvoor zijn handen vuil te maken.

★★★★
Titel: Wildoogst | Leesfragment | Auteur: Elsje Bruijnesteijn | Uitgeverij: Terra | Categorie: boeken, seizoensgebonden kookboeken  | Verkrijgbaar als: hardcover | 224 pagina’s | ISBN13: 9789089898548 | Verkrijgbaar sinds: juni 2021 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 19-05-2022 | Prijs: €24,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s