Van boven in het wild

Recensie Van boven in het wild:
Een herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen

Jong geleerd is oud gedaan. Yvette van Boven groeide op in een natuurrijk gebied en maakte op jonge leeftijd al kennis met alles wat daar groeit en bloeit. Nu heeft ze sinds een aantal jaar het maken van een herbarium weer opgepakt, iets wat ze als klein meisje al graag deed. Van wat ze in de natuur vindt, maakt ze de lekkerste gerechten.

Het eerste deel in het boek is een herbarium en plantengids. Hier vind je heldere beschrijvingen van diverse bessen, kruiden, planten en zaden die je in je omgeving kunt vinden. De beschrijvingen zijn zeer toegankelijk verwoord en voorzien van heldere foto’s. Ik verbaasde mij er tijdens het lezen over hoeveel eetbare planten ik alleen al in mijn achtertuin heb staan. Sommige zelf ooit geplant en andere die spontaan aan zijn komen waaien. Yvettes Herbarium is een fijne start voor wie meer kennis op wil doen over planten.

De recepten van de voedzame maaltijden waarin de in het wild te plukken ingrediënten zijn verwerkt, vind je terug in het tweede deel van dit boek. Bij het beschrijven van de recepten heeft Van Boven er rekening mee gehouden dat niet alles het hele jaar in de natuur te vinden is. Om die reden heeft ze bij diverse recepten alternatieve kruiden of planten beschreven die je ter vervanging kunt gebruiken. Op die manier kun je alsnog een smakelijk gerecht serveren zonder al te veel van het origineel af te wijken.

Maak bijvoorbeeld eens een pizza met wilde rucola en berenklauwzaad of een daslooklaagjesbrood en verras je gasten eens met een fleurige wilde-bloemen-kaas.

Het boek Van boven in het wild sluit haarfijn aan bij de trend verduurzaming. Bovendien is het wildplukken, juist nu alles steeds duurder dreigt te worden in de supermarkten, een meer dan interessant gegeven om mee aan de slag te gaan. Het scheelt je toch al snel een paar flinke onnodige aankopen.

Het boek heeft een luxueuze uitstraling. Een strakke hardcover inclusief leeslint. De pagina’s ogen zeer degelijk, gemaakt van glad spierwit papier verrijkt met schitterende foto’s die je tegemoet glanzen. De foto’s in dit boek zijn overigens het werk van haar levenspartner Oof Verschuren. Complimenten aan beiden is zeker op zijn plaats. Want wat is dit een praktisch naslagwerk geworden! Er is overduidelijk veel aandacht, energie, liefde en tijd gestoken in dit boek.

Rest mij wel aan te geven dat wildplukken in Nederland officieel verboden is. Toch wordt het meestal oogluikend toegestaan. Gebruik je verstand, weet wat je plukt en pluk alleen wat je echt nodig hebt en laat de rest over aan andere plukkers, de insecten, vogels en wilde dieren.

Van boven in het wild is een aanrader voor iedereen die zijn plantenkennis wil vergroten en een ideaal boek voor een ieder die daadwerkelijk wil gaan wildplukken en hiermee in de keuken aan de slag wil gaan.

Zakboek

Naast dit grote wildplukboek maakte Yvette ook een klein zakboek. Deze past handig in uw tas als u op pad bent. Het zakboek is de eenvoudige versie van zijn grote zus en bevat geen recepten. 

★★★★★
Titel: Van boven in het wild |  Auteur: Yvette van Boven | Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar | Categorie: Boeken, bekende koks | Verkrijgbaar als: hardcover | 428 pagina’s | ISBN13: 9789038811284 | Verkrijgbaar sinds: 24 mei 2022 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 10-07-2022 | Prijs: hardcover €34,99, zakboek €18,50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s