De Winkler keukenprins

Recensie De Winkler keukenprins:
Veel mogelijkheden met groente

Pierre Winkler is naast doctor in de klassieke talen een gepassioneerd kok. In dit kookboek heeft hij meer dan 100 recepten vermeld op basis van groenten. Hierin maakt hij geen gebruik van vlees, vis, rijst en pasta. Op deze manier pleit hij ervoor om de verschillende smaken van groenten zodanig te combineren dat er sprake is van volwaardige en smakelijke maaltijden. En dan moet je niet alleen denken aan soepen, sauzen en allerlei hoofdgerechten, zelfs de desserts zitten bomvol groenten die op een originele en ongekende manier verwerkt zijn tot zoete nagerechten.

Na een korte inleiding waarin de auteur al aangeeft dat smaak én presentatie de schoonheid van een maaltijd weergeven, geeft hij ook de reden weer waarom hij in dit kookboek niet kiest voor het gebruikt van vlees, vis, rijst of pasta. Daarna volgen er nog enkele opmerkingen over hoe dit boek te gebruiken en hoe je het beste met de recepten om kunt gaan, zelfs enkele adviezen voor het kiezen van welke wijn bij welk gerecht worden gegeven.

De Winkler keukenprins is als volgt opgebouwd:
Basisrecepten, Lente, Zomer, Herfst, Winter en Nagerechten. Deze duidelijke indeling laat je meteen op de juiste plaats zoeken naar een recept met een groente van het seizoen. De index achter in het boek maakt het zoeken nog doelgerichter en sneller. Maar een kijkje nemen bij alle recepten is zeker aan te raden. Er staan zoveel mogelijkheden in beschreven, dat je zeker nieuwe dingen en bijzondere combinaties zult ontdekken.

De genoemde desserts zijn echt origineel te noemen. Wat dacht je van:
Spinazieyoghurtcake of Spitskoolpudding met bessensaus? En dat zijn nog maar twee voorbeelden van de meer dan 25 desserts op basis van groente. Wat een variatie is er mogelijk aan de hand van dit kookboek! Ook met de hoofdgerechten is eindeloos te variëren.

Bij de recepten staan de ingrediënten in een gekleurd kader overzichtelijk genoemd. De beschrijving hoe je achtereenvolgens te werk gaat, is eenvoudig en duidelijk. Fijn is ook dat je sommige onderdelen al ruim van tevoren kunt bereiden. Je weet precies hoeveel tijd je kwijt bent aan een maaltijd en diverse tips zorgen ervoor dat je ook in staat bent een smakelijk gerecht te serveren. Zoals Pierre Winkler al in het begin van het boek aangeeft, is het belangrijk aandacht te schenken aan de presentatie. Jammer is alleen dat er geen enkele foto in het boek is opgenomen. Af en toe een afbeelding had het geheel nog meer verrijkt.

De Winkler keukenprins met de originele titel en ruim 300 bladzijden doet zijn naam eer aan. De encyclopedische informatie is indrukwekkend. Alles op het gebied van groente is zeer uitgebreid en inspirerend beschreven, een naslagwerk dat in geen enkel huishouden mag ontbreken door zijn compleetheid!

★★★★
Titel: De Winkler keukenprins | Auteur: Pierre Winkler | Uitgeverij: Lecturis, Citrus | Categorie: kookboeken | Verkrijgbaar als hardcover | 310 pagina’s | ISBN13: 9789493180222 | Verkrijgbaar sinds: juli 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 28-07-2022 | Prijs: €29,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s