Streetfood

Snelle Surinaamse gerechten van de Spicy Chef

Een ode aan de foodtruck(s)

Soenil Bahadoer (1967) runde sinds 1995 zijn zeer gewaardeerde tweesterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen, waar je terecht kunt voor gerechten die een mix zijn van de traditionele Franse keuken met flink wat kruiden en specerijen uit Suriname en India. In 2020 bracht hij zijn eerste kookboek ‘Spicy chef’ uit. Nu komt hij met een tweede kookboek, ‘Spicy Chef Streetfood’.

Toen, vanwege Corona, ook Soenil Bahadoer zijn restaurant moest sluiten, bleef hij niet bij de pakken neerzitten. Hij dook zijn eigen privékeuken in en maakte daar uitgebreide gerechten klaar, die hij vervolgens deelde met zijn volgers op Instagram. Ook begon hij in die periode met een foodtruck, die hij in eerste instantie voor zijn gesloten restaurant plaatste. Mensen kwamen van heinde en ver op de foodtruck af. Hij runde de foodtruck samen met familieleden en zijn werknemers uit het restaurant. Nu alles weer op normale voet verder kan, is de foodtruck (voorlopig) weer verleden tijd. Echter, Soenil Bahadoer heeft de recepten van de gerechten die in zijn foodtruck verkrijgbaar waren, nu voor je gebundeld in een kleurrijk en vrij persoonlijk kookboek. Om je een paar voorbeelden te geven:

  • Surinaamse erwtensoep
  • Pindasoep met TomTom
  • Chilikrabkroketten
  • Roti met kip en aardappelmasala
  • Vleespasteitjes
  • Indiase currypasta
  • Baka Bana (gefrituurde banaan) met pindacrème.

Met de recepten in dit boek hoopt hij je te motiveren om vooral erg gul te zijn met specerijen bij het bereiden van je gerechten en hiermee volop te experimenteren. De verhalen die je in het boek aantreft, zijn (net als in Spicy Chef) geschreven door auteur, journalist en programmamaker Hassnae Bouazza. Je kent haar misschien wel van haar boeken, waaronder: Arabieren kijken – de alledaagse revolutie, Een koffer vol citroenen & Herinneringen aan mijn moeder.

De recepten in dit boek zijn vrij toegankelijk beschreven en meer dan de moeite waard om er zelf mee aan de slag te gaan. Opvallend in dit boek is dat er bij de recepten geen foto’s staan afgebeeld. Wat wel zo prettig werkt wanneer je serieus met de recepten in de weer gaat. Gelukkig zijn de foto’s van de gerechten niet vergeten, deze tref je op de resterende pagina’s aan, samen met een flink aantal sfeerfoto’s van de tijd dat de foodtruck volop werd ingezet.

Streetfood is een inspirerend kookboek voor een ieder die graag zijn gasten verwent met kruidige gerechten uit de Surinaamse keuken.

★★★★
Titel: Streetfood | Auteur: Hassnae Bouazza | Uitgeverij: Nijgh Cuisine | Categorie: boeken, bekende restaurants, bekende koks | Verkrijgbaar als: hardcover | 160 pagina’s | ISBN13: 9789038811215 | Verkrijgbaar sinds: 26-08-2022 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 10-09-2022 | Prijs: €25,00 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s