Café Mazahar

Modern Mediterraan Comfortfood

De geur van oranjebloesem en een passie voor lekker eten

Van jongs af aan voelde Delicious-redacteur Merijn Tol zich al thuis in de méditeranée. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat ze haar hart ook verloor aan de mediterrane keuken. In het kookboek Café Mazahar (Uitspraak: m a-ZAH-har) richt ze zich op de keukens van Palermo tot aan Beiroet. Samen met Nadia Zerovali begon Merijn Tol een eigen product- en specerijenlijn. Deze producten vind je terug in de ingrediëntenlijst van de recepten in dit boek. De meeste producten zijn overigens ook te verkrijgen in Turkse en Midden-Oosterse supermarkten en natuurlijk online.

Na een lang en pakkend voorwoord neemt het boek je mee langs de vele inspirerende recepten. Met namen die je soms even laten duizelen. Te beginnen met de sauzen, voor een goede basis. Maak bijvoorbeeld je eigen peterselieolie of een pittige shavaviq (een pittige saus met tomaat, groenpeper en knoflook). 

Dit gedeelte wordt opgevolgd door de ontbijt- en brunchrecepten. Van verrassende anijspita’s tot aan een Za’Atarflatbread speciaal. Bij de brunchrecepten tref je onder andere een bloemkoolsalade en een frisse komkommersalade aan.

Voor een heerlijk diner kun je terecht bij de zogenaamde avondrecepten. Hier vallen de meest aangename suggesties uit het boek te ontdekken, waaronder een saffraan-maghrabieh, een Tunisch gerstebrood en een Siciliaanse ravioli.

Aansluitend zijn er in dit sfeervolle kookboek nog zoete gerechten en drankjes opgenomen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Tarte Tatin van kweepeer en een Burnt labnehcheesecake of Sticky walnootcake?

Café Mazahar is alleen al een heerlijk boek om zo nu en dan eens door te bladeren en delen uit te lezen. Bij de recepten staan telkens korte beschrijvingen met vaak een persoonlijke twist. Daarnaast zijn er diverse persoonlijke verhalen in het boek opgenomen, wat inhoudelijk naar mijn idee echt een meerwaarde geeft aan het boek.

De kleurrijke sfeerfoto’s nemen je direct mee naar een mediterrane atmosfeer. Als extraatje tref je voorin in het boek een QR-code aan van de speellijst van Café Mazahar. Draai deze muziek tijdens het koken uit dit boek en tijdens het nuttigen van de gerechten en je etentje kan niet meer stuk.

★★★★
Titel: Café Mazahar | Online recept uit het boek | Auteur: Merijn Tol | Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar | Categorie: Boeken, over de grens | Verkrijgbaar als: hardcover | 272 pagina’s | ISBN13: 9789038811208 | Verkrijgbaar sinds: 30 augustus 2022 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 17-09-2022 | Prijs: €34,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s