Switi Sranan

De rijke Surinaamse keuken

Variatie in overvloed

Noni Kooiman werd geboren in Nederland, maar woonde met haar ouders als kind een aantal jaar in Suriname, waar haar ouders een bananenkwekerij hadden. Sindsdien beschouwt ze Suriname als haar tweede thuis.

Door de bijzondere mix aan culturen in Suriname is het niet zo verwonderlijk dat de Surinaamse heel divers is. Zo kent de Surinaamse keuken Afrikaanse, Chinese, Europese, Indiase en Javaanse invloeden.

In dit boek heeft Noni Kooiman van klassiekers haar eigen versies gecreëerd en ze deelt deze graag met je in haar boek Switi Sranan. Ook dook ze met verschillende Surinamers de keuken in om te leren hoe de Surinaamse keuken van nu eruitziet. De recepten die ze daardoor verkreeg, heeft ze gebundeld in dit boek. Met hier en daar alleen een kleine aanpassing in de ingrediënten wanneer een specifiek ingrediënt echt niet te verkrijgen is in Nederland.

Na een overzichtslijst van de belangrijkste ingrediënten start het boek met de basisrecepten. Van diverse bouillons tot zoutvlees. De meeste recepten zijn overigens gericht op vier volwassenen.

Dit gedeelte wordt gevolgd door een hoofdstuk over de inheemse bevolking en de daarbij behorende authentieke recepten. Waaronder gegrilde ananas met podosiri en Pepre watra (pepersoep).

Aansluitend stuit je op recepten met Europese invloeden. Hier zul je onder andere een recept voor roze huzarensalade aantreffen, voor lekkere pasteitjes, snert en pom.

Zo zijn de makers van dit boek het rijtje afgegaan, alle eerder genoemde culturele invloeden komen aan bod. Niet alleen worden er een flink aantal recepten (120) besproken, maar Noni duikt ook telkens even, samen met haar lezers, de geschiedenis in, zodat wij als buitenstaanders beter begrijpen wat de herkomst is van de vele gerechten.

Dankzij al die invloeden van buitenaf is het kookboek Switi Sranan een uniek en zeer gevarieerd kookboek geworden. Een boek waarmee iedere welwillende thuis-kok uit de voeten kan. Dankzij de variatie staan er voor een ieder meer dan voldoende suggesties in dit boek voor een geslaagde maaltijd. Er lijkt overal aan te zijn gedacht. Van gezonde voorgerechten tot aan de heerlijkste desserts. Rijkelijk aangevuld met verfrissende drankjes en tussendoortjes.

Switi Sranan is een prachtige hardcover geworden, inclusief een praktisch leeslint. Een vrolijk geheel dankzij al het kleurgebruik en de smaakvolle foto’s. Een meer dan prettig boek om uit te werken.

★★★★★
Titel: Switi Sranan | Leesfragment | Recept Heri heri | Recept Mango Kulfi | Auteur: Noni Kooiman | Uitgeverij: Carrera Culinair | Categorie: Boeken, over de grens | Verkrijgbaar als: hardcover | 320 pagina’s | ISBN13: 9789048861026 | Verkrijgbaar sinds:  mei 2022 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 19-09-2022 | Prijs: €35,00  | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s