Manis

Manis 3dRecensie Manis:
Bakken met een Indische twist

Voor Francis Kuijk is er een specifieke plek waar ze zich het meeste thuis voelt: in haar keuken! Volgens eigen zeggen is ze gek op bakken en koken. Indisch eten is als het ware haar specialiteit. Ze heeft een fantastische website waar ze veel van haar creaties met je deelt. Iets dat ze ook doet met haar kookboeken Basisboek Indonesisch en Bersama en nu ook met haar bakboek Manis.

Dit bakboek is een plaatje om te zien. De kleurige en ietwat chic aandoende cover misstaat niet in de boekenkast. Inhoudelijk heb je zeker geen miskoop aan dit boek. Het is een rijke bron vol (bak)inspiratie.

In dit bakboek tref je diverse bekende (waar Francis een Indische draai aan heeft weten te geven) en minder bekende lekkernijen aan. Baksels als gemblong (kleefrijstkoek) en satru asem (bijzondere snoepjes).

Manis start met een deel vol bruikbare informatie om je op weg te helpen in de keuken. Direct gevolgd door de basisrecepten en technieken.

Daarna word je getrakteerd op een rijke hoeveelheid aan cakerecepten, waaronder spekkoek, een honingraatcake en een kleurrijke gestoomde regenboogcake. Aansluitend zul je een ruim aantal koekrecepten aantreffen in het boek. Hier vind je onder andere gevulde ananaskoeken, puddingvlaaitjes en schattige mungboonkoekjes.

Bij elk recept valt er een stukje tekst te lezen over het te maken baksel. Met wat uitleg over de bakwijze en soms ook wat achtergrondinformatie. Bij veel recepten staat er ook een extra tip vermeld, bijvoorbeeld welke bakvorm je als alternatief zou kunnen gebruiken. Daarnaast is bij ieder recept een paginagrote foto afgedrukt in kleur. Fraaie foto’s die je motiveren om zelf aan de slag te gaan.

Na de koek- & cakerecepten is er nog een hoofdstuk met snacks, snoep en desserts te vinden in het boek. Alle vol creatieve recepten om van te watertanden.

De recepten variëren in moeilijkheidsgraad. Sommige baksels zijn vrij gemakkelijk na te maken. Maar voor andere zul je net wat meer ervaring nodig hebben en een enkele is behoorlijk tijdrovend. Sommige baksels kunnen een ware uitdaging zijn.

In elk geval is Manis een uniek bakboek. Origineel omdat de baksels een Indische touch hebben gekregen. Veel van de recepten leiden tot ware fotogenieke kunstwerkjes met sprankelende kleuren en smaakvolle ingrediënten.

Een heerlijk boek voor iedere thuisbakker. Een zee van inspiratie voor beginners tot vergevorderde bakkers. Met dit bakboek heb je in elk geval voor lange tijd weer voldoende bakinspiratie om mee uit de voeten te kunnen.

★★★★★
Titel: Manis | Leesfragment | Auteur: Francis Kuijk | Uitgeverij: Good Cook | Categorie: bakboeken, over de grens | Verkrijgbaar als: hardcover | 208 pagina’s | ISBN13: 9789461432728 | Verkrijgbaar sinds: 12 april 2022 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 30-04-2022 | Prijs: €25,95 | Online te bestellen via: Bol.com, Bookspot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s