Hem versus haar

Recensie Hem versus haar door Sandra Hutchison:
35 recepten met elk een twist voor hem en haar

Voormalig hockeyinternational Ellen Marijn Hoog is de keukenprinses in huis. Haar partner, ex-voetballer Kelvin de Lang, houdt zich voornamelijk bezig met de scouting van voetbaltalenten en is niet echt een keukenprins. Hij stond volgens Ellen zelden tot nooit in de keuken. Of het moest zijn om een oogje in het zeil te houden en goed bedoelde (maar nutteloze) adviezen te geven. Zij kookt graag biologisch en zo gezond mogelijk, hij houdt juist vooral van veel eten en het liefst doordrenkt met een of ander sausje.

Ellen: “Kijk eens schat, een lekker pastaatje.”
Kelvin: “Lekker lief, dit is het voorgerecht, neem ik aan?”

Met de komst van hun dochtertje Bowie veranderde er het een en ander. Kelvin zijn ontbijtcreaties bijvoorbeeld werden dankzij hun kraamhulp een feestje voor het oog. Zij liet het vrolijke koppel ook zien, hoe je op een eenvoudige manier een maaltijdsoep aan je eigen wensen aan kunt passen. Zo ontstond een idee voor een nieuw en origineel kookboek.

Dit kookboek kan helpen lange discussies zoals beginnend met de vraag: Wat gaan we eten? te voorkomen. Het kan ook helpen om te leren op een ontspannen manier samen te koken, ondanks de misschien aanwezige tegenstrijdige smaken en eetwensen in een gezin. Kelvin de Lang zijn bijdrages aan dit boek zijn vooral de kleine aanpassingen die haar gerechten, naar zijn idee, smaakvoller maken.

De meeste recepten in dit handzame kookboek bestaan uit een basisgerecht en een bijpassende aanpassing voor hem en haar. Omdat ze samen met hun dochtertje Bowie een jong gezin vormen, is er ook aan de jongsten onder ons gedacht. In elk hoofdstuk vind je dan ook recepten voor kinderen van ongeveer een jaar oud.

De recepten zijn geen echte culinaire hoogstandjes, maar daar is dit boek ook niet voor bedoeld. Hoewel er toch wel een paar originele ideeën tussen staan, is dit vooral een praktisch boek met smaakvolle receptideeën. Recepten voor stellen die normaal gesproken voor ieder afzonderlijk staan te koken, omdat ze nu eenmaal andere eetgewoontes, behoeftes of smaak hebben.

Wat Hem versus haar vooral zo bijzonder maakt, zijn de persoonlijke teksten en de subtiel verweven humor in het boek. Je komt tussen de recepten door vermakelijke anekdotes tegen. Persoonlijke verhalen over Ellen en Kelvin, die worden bijgestaan met vrolijk ogende foto’s van het sympathieke stel. Een leuke aanvulling! Het boek is vooral een aanrader voor jonge gezinnen die zichzelf herkennen in de thuissituatie van Ellen Hoog en Kelvin de Lang. Gezinnen waarbij de één een heel ander eetpatroon heeft dan de ander, maar die het liefst toch samen willen eten.
★★★★
Titel: Hem versus haar | Leesfragment | Auteur: Ellen Hoog en Kelvin de Lang | Uitgeverij Gottmer-Becht | Categorie: kookboeken | Verkrijgbaar als: hardcover en e-book | 128 pagina’s | ISBN13: 9789023016564| Verkrijgbaar sinds: 18-11-2020 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 27-11-2020 | Prijs: €16.99 en e-book €7.99 | Bestellen