Koken doe je zo

koken doe je zo 3d nieuwRecensie Koken doe je zo:
Keukengeheimen ontrafeld

Genoeg aangemodderd in de keuken, met dit boek leer je op vlotte wijze hoe het werkelijk moet. Misschien heb je al die jaren het vlees eigenlijk verkeerd bereid en gebruikte je niet de juiste technieken om je pasta te koken. Met dit kookboek breng je je kookkunsten naar een hoger niveau.
Auteur Arthur le Caisne legt alles in begrijpelijke taal uit, zonder daarbij vakjargon te gebruiken of betuttelend over te komen. Daardoor leest het boek wel zo prettig en is het geleerde ook direct door iedere thuiskok in eigen keuken toe te passen.

Het dikke kookboek Koken doe je zo heeft een degelijke hardcover die je met een gerust hart op je aanrecht zou kunnen leggen. Maar waarschijnlijk zul je dit boek gewoon vanuit je luie stoel lezen. Het boek staat vol met wetenswaardigheden en tips om je eten zo professioneel mogelijk te bereiden.
Het boek geeft antwoord op al je ‘waarom’ vragen die betrekking hebben op alles wat zich in en om de keuken afspeelt.

Waarom kun je soms kaasdraden trekken?
Waarom moet je net gefrituurd eten op keukenpapier leggen?
Waarom vraagt taai vlees om een lange bereiding?

Met dit boek ontdek je misschien al snel dat je minder goed op de hoogte bent van alles rondom koken dan dat je altijd hebt gedacht. In mijn geval was dit in elk geval zeker aan de orde. Voor de leergierigen onder ons is dit boek dan ook een echte aanrader. Liefhebbers van natuurkunde bijvoorbeeld zullen smullen van dit boek. Of ze nu een keukenprins(es) zijn, is daarbij niet van belang. Echter vooral voor iedereen die graag een verse en vooral geslaagde maaltijd op tafel zet, is dit boek gewoon een must!

Koken doe je zo lees je niet even kortstondig achter elkaar uit, daarvoor staat er veel te veel bruikbare informatie in het boek. Het is meer een praktisch en slim naslagwerk dat antwoord geeft op al je keukenvragen op dat moment dat jij het antwoord wilt weten. Hoe zat het ook alweer met het bereiden van kreeft en hoe voorkom ik dat mijn pasta overkookt? Bijna alle bedenkbare keukenvragen zijn in dit boek terug te vinden.

De ietwat klassiek ogende illustraties van Yannis Varoutsikos zijn een mooie (soms zelfs grappige) aanvulling op de teksten in het boek. Zonder deze kleurrijke aanvulling had het boek er veel minder uitnodigend uitgezien.

Zelf had ik het wel kunnen waarderen wanneer ieder hoofdstuk afgesloten werd met een enkel recept waardoor je het zojuist geleerde direct in de praktijk had kunnen brengen. Helaas ontbreken recepten totaal in dit boek. Desalniettemin is dit boek een fantastisch hulpmiddel, naast alle receptenboeken, dat in geen enkele keuken zou misstaan.

Kortom, Koken doe je zo is een zeer bruikbaar boek voor thuis en in het vakgerichte klaslokaal. Het staat bomvol essentiële informatie. Basiskennis eigenlijk die een ieder zou moeten kennen, voordat je echt serieus in de keuken aan het werk kunt gaan.

★★★★★
Titel: Koken doe je zo | Leesfragment | Auteur: Arthur le Caisne | Illustrator: Yannis VaroutsikosUitgeverij Good Cook | Categorie: kookboeken | Uitvoering: hardcover | 240 pagina’s | ISBN13: 9789461432247 | Verkrijgbaar sinds: 25-11-2019 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 19-08-2020 | Prijs: €25.95 | Bestellen