Home Made Zomer

De zomer heeft zo veel verse groente en fruit vol smaak te bieden, dat je bijna niet hóeft te koken. Yvette weet als geen ander dat we met dat mooie weer wel iets beters te doen hebben dan lang in de keuken te staan. Daarom staat dit boek vol recepten die niet al te veel tijd kosten of waar je geen omkijken naar hebt.

‘Home Made Zomer’ is een boek vol zonovergoten recepten. Yvette liet zich voor de recepten in dit boek inspireren door haar leven in Amsterdam en Parijs, maar vooral ook door de zomers die zij samen met haar man Oof doorbrengt in de Provence, in een boomgaard bij een grote familie vlak bij Avignon.
Bekroond met de Elle eten fotografie Award 2012

Yvette van Boven (Ierland, 1968) woont afwisselend in Amsterdam en Parijs. Haar succesvolle Home Made-boeken werden met prijzen overladen en verschenen al in Engelse, Duitse, Franse en Spaanse vertaling. Met haar tv-programma Koken met Van Boven spreekt ze een groot publiek aan met haar enthousiaste en ongedwongen benadering. Daarnaast heeft Yvette een culinaire rubriek in Libelle en illustreert ze voor boeken en bladen in binnen- en buitenland.

Recensie: De boeken van Yvette van Boven zijn inmiddels al in een hoop talen vertaald, iets waarover ze zelf zegt razend trots te zijn. In haar reeks Home Made boeken, waarvan inmiddels onder meer al verschenen; Home Made Mini en Home Made Winter, kwam ze ook met een kookboek dat daar prima op aansluit; Home Made Zomer. Dit boek – geïnspireerd op ons warmste jaargetijde – gaat over haar leven in Amsterdam en Parijs, maar vooral over haar zomers in de Provence. Volgens Yvette van Boven is er veel vers fruit en groente in de zomermaanden verkrijgbaar die van nature al volop smaak bevatten, waardoor koken bijna overbodig is geworden. Home Made Zomer staat volgens haar vol met recepten die niet veel tijd kosten, aangevuld met daarbij passende frisse zomerse drankjes.

Het handzame boek start met, een ruim aantal, aangename recepten voor een ontbijt, brunch of lunch. Hier vindt je onder andere een lekker recept voor een verrassende limoen-shake, met als hoofdingrediënten – naast de limoen – komkommer en avocado. Na dit onderdeel volgt er een uitgebreide beschrijving over hoe je zelf kwark kunt maken en diverse jams.
Het boek staat volop kleurige foto’s. Afbeeldingen – zoals je van een compleet kookboek mag verwachten – van de behandelde recepten. Doch in dit boek vindt je daarnaast ook grappige illustraties en een grote hoeveelheid aan sfeerfoto’s van met name de Provence, wat de zomerse uitstraling van het boek zeker versterkt.

In de verschillende hoofdstukken vindt je veel originele recepten, waaronder een Tarte d’abricots met oranjebloesem en honing, plus diverse suggesties voor lekkere makarons en muffins. Daarnaast onder meer drankjes, zoals een heerlijke rode Ice-tea, een frisse zomerthee, een frambozenlimonade (waar waarschijnlijk vooral kinderen zomers veelal van zullen genieten) en een heldere Virgin Mary.
Eigenlijk staan er te veel recepten in de bundel om hier te kunnen vermelden, om je een beetje idee te geven van de diversiteit hier een korte opsomming: Oesters inclusief zelfgemaakte dips, een Kantaloepsoep met geitenkaas en basilicum-olie, meerdere recepten om zelf geurige oliën te maken en een Ceriche van Sint-Jakobsschelpen. Maar ook een aangename Italiaanse stoof van kip met gegrilde geitenkaaspolenta en Inktvisjes à la horas.

Tussen de diverse hoofdstukken met recepten door ook nog een stukje over Pasen, Koningsdag en Verjaardagen met de daarbij passende recepten en onder andere een artikel met uitleg hoe je zelf citroenen in kunt maken. Als aangename afsluiting; heerlijke nagerechten, waaronder (mijn persoonlijke favoriet uit dit boek) een frisse; la tarte au citron. Daarnaast onder andere een zogenaamde summer-pudding, Irish-coffee roomijs en een recept om zelf nougat te maken.

Niet alle ingrediënten zullen in de supermarkt te vinden zijn en ook niet alle gezinnen zullen zitten te wachten op de wat exclusievere recepten. Het is vooral een bron van inspiratie, die met name de zeer fanatieke (thuis)kok – met een meer dan gemiddelde kookervaring – aan zal spreken.

★★★
Titel: Home Made Zomer
Auteur: Yvette van Boven
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers
Foto’s: Oof Verschuren
Categorie: Culinair, kookboeken
Thema’s: gezonde voeding, seizoenproducten
Pagina’s: 256
Uitvoering: paperback
ISBN13: 9789059566965
Verkrijgbaar vanaf: juni 2016
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 09-05-2017
Prijs: €19,95
Bestellen