Java

150 recepten uit het hart van de Indonesische Archipel.

Het eerste kookboek dat Maureen Tan uitbracht, was De bijbel van de Indonesische keuken. In dit boek kon ze nog lang niet alles wat ze in haar hoofd had aan inspiratie kwijt, ze wilde graag dieper ingaan op de Javaanse keuken. Om die reden komt ze nu met haar tweede kookboek Java.

Naast dat dit een heel praktisch kookboek is geworden, is er aan de vormgeving ook veel aandacht besteed. Het resultaat is een boek waar Maureen Tan trots op mag zijn. Bomvol informatie en fijne recepten. Uit het voorwoord blijkt al direct dat er veel energie, liefde en tijd aan de inhoud van dit boek is besteed. Na het voorwoord vind je veel informatie over de Javaanse keuken, een lijst met ingrediënten (inclusief een verhelderende uitleg), aangevuld met een handig overzicht van de keukenbenodigdheden.

Daarna stuit je op het deel, waarvoor je het boek waarschijnlijk vooral aan wilt schaffen: de recepten! Als eerste tref je een flink aantal basisrecepten aan. Hier is onder andere een recept om zelf loempiavellen te maken te vinden, evenals een recept voor zoetzure komkommer en kleefrijst. 

Vervolgens start het boek pas echt goed bij de hoofdstukken met de uitgebreide hoofdgerechten. De recepten zijn ingedeeld in drie delen. Te beginnen met deel 1 West Java, waar ze hoofdzakelijk een fris-zure keuken kennen. Twee voorbeelden van de vele recepten die je hier aan zult treffen, zijn:
Tamarinde kip en een gezonde Gado Gado met cashewnotensaus.

Logischerwijs wordt dit deel opgevolgd door een deel met zoete recepten uit Midden Java. Voorbeelden van de recepten in dit deel zijn: Gebakken kabeljauw in zoetzure saus en Sticky beef shortribs.

Als hekkensluiter word je als lezer getrakteerd op aangename recepten uit Oost-Java en Madura, waar je jouw kookkunsten pas echt goed op de proef kunt stellen met het bereiden van een gerecht met krab in currysaus of een pittige inktvis en dumplings in gemberthee.

Het receptenboek Java is een fijne combinatie geworden van bekende en minder bekende gerechten. Aangevuld met familierecepten, waardoor het boek een passend persoonlijk tintje heeft gekregen. Tevens heeft Maureen Tan de moeite genomen om bij de recepten persoonlijke verhalen te plaatsen, wat het boek echt een meerwaarde geeft.

Java is naast een praktisch en mooi vormgegeven kookboek ook een toegankelijk leerzaam boek. Het staat vol met informatie over Java en dan vooral gericht op de eetcultuur. Het zeer dikke kookboek is een aanrader voor iedere thuis-kok die graag experimenteert in de keuken met nieuwe wereldse recepten, maar ook een aanrader voor een ieder die affiniteit heeft met Java. Fijn boek om in huis te hebben.

★★★★★
Titel: Java | Leesfragment | Auteur: Maureen Tan  | Uitgeverij: Carrera culinair  | Categorie: boeken, over de grens | Verkrijgbaar als: hardcover en e-book | 336  pagina’s | ISBN13: 9789048862603 | Verkrijgbaar sinds: mei 2022 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 03-09-2022 | Prijs: hardcover €35,00 en e-book €14,99  | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s