La Vita è Dolce

Recensie La Vita è Dolce:
Italiaanse zoetigheden

De in Sardinië wonende Letitia Clark schreef dit boek ter nagedachtenis aan haar oma. Volgens Letitia maakt het eten van zoetigheid ons gelukkig. Ik vermoed dat een hoop mensen het met haar eens zullen zijn. Wat is nu lekkerder dan een zoet gebakje, een vers gebakken cake of een over de top gedecoreerd dessert?

Dit boek is dan ook met recht een ode aan die specifieke zoete lekkernijen die afkomstig zijn uit de Italiaanse keuken. Bekende (en minder bekende) zoetigheden die je in je eigen keuken kunt maken. Letitia Clark heeft in dit boek een flink aantal recepten gebundeld die een mix zijn van de traditionele Italiaanse recepten die ze gecombineerd heeft met haar eigen smaak en ideeën.

Veel dolci is overdadig te noemen, van oorsprong bedoeld als viering van de komst van suiker in Italië. Deze viering doet Letitia in het boek La Vita è Dolce nog eens dunnetjes over.

Voordat je al bladerend op de recepten stuit in het boek, heb je eerst nog heel wat leeswerk voor de boeg (of je leest het later, dat kan natuurlijk ook). Het is in elk geval wel aan te raden alles een keer op je gemakje door te lezen. De tekst staat vol met leuke wetenswaardigheden over de zoete gerechten uit het gastvrije Italië.

De recepten in het boek zijn overzichtelijk ingedeeld per soort zoetigheid, van koekjes tot aan gelato. Maak met behulp van het boek bijvoorbeeld eens klassieke Cantucci (amandelkoekjes) of trakteer jezelf op een versgebakken shortbread. Geniet in het zonnetje van een chocoladefudge of kies voor een frisse yoghurtsorbet met citroen en honing.

Naast de twee genoemde hoofdstukken vind je onder andere ook recepten voor krokante taarten, desserts en gebakken lekkernijen. Er staat zoveel lekkers in het boek dat je haast door de bomen het bos niet meer ziet. Een keuze maken zal dan ook niet meevallen.

Ik werd persoonlijk al enthousiast bij het zien van alle basisrecepten. Hier vind je onder andere een recept voor banketbakkersroom en leer je zelf marsepein te maken. Iets dat eenvoudiger is dan je zou verwachten. Helaas is niet alles wat in het boek staat zo eenvoudig. Er staat ook een behoorlijk aantal vrij bewerkelijke recepten in het boek. Hierdoor is het boek dan ook niet alleen een aanrader voor beginners, maar zullen ook de doorgewinterde thuisbakkers en fanatieke koks die de klappen van de zweep al kennen, hun hart op kunnen halen met diverse recepten uit dit boek.

Het receptenboek La Vita è Dolce zal dan ook veel mensen aanspreken. Liefhebbers van Italië en de Italiaanse keuken bijvoorbeeld. Maar natuurlijk ook thuiskoks met een voorliefde voor zoetigheid tot aan de meest fanatieke bakfanaten.
Kortom, La Vita è Dolce is een prachtig vormgegeven boek waar zo te zien een hoop tijd, energie en liefde in is gestoken. Dat begint al met de schitterende cover waarop een verfijnde decoratie op de voorkant prijkt. Daarnaast de oogstrelende foto’s in het boek van de gerechten, aangevuld met een aantal sfeerfoto’s en een praktisch leeslint. Dit alles gecombineerd met de toegankelijke teksten maakt dit boek tot een juweeltje. Aanrader!

Het leven is zoet,
Sandra Hutchison

★★★★★
Titel: La vita è dolce | Leesfragment | Auteur: Letitia Clark | Uitgeverij: Becht | Categorie: Boeken, bakboeken, over de grens  | Verkrijgbaar als: hardcover | 272 pagina’s | ISBN13: 9789023016908 | Verkrijgbaar sinds: april 2022 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 25-05-2022 | Prijs: €29,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s