Koken zonder recept

Een duurzame methode voor het inkopen, bereiden en bewaren van eten

Dit boek stimuleert je om seizoensgebonden te koken met wat je in huis hebt.

Gilles van der Loo (Breda, 1973) was als kind al geïnteresseerd in koken en begon dan ook al snel te experimenteren in de keuken. Echter, hij begon toch later een studie voor klinische psychologie die hij keurig afrondde. Daarna lonkte toch de Amsterdamse horeca waar hij diverse baantjes afliep en onderweg veel leerde. Nog later debuteerde hij als schrijver en bracht onder andere de romans Het laatste kind (2013) en Dorp (2021) uit. Zijn schrijfervaring is ook direct terug te zien in zijn kookboek Koken zonder recept.

Na een lang voorwoord verwacht je normaal gesproken in een kookboek de recepten te ontdekken. Echter, de titel van dit boek verraadt al genoeg. Het is dan ook een uniek kookboek zonder gedetailleerde recepten, maar vol tips en per seizoen een flink aantal suggesties en een aantal kort beschreven basisrecepten.

Wie ervan houdt om kookboeken als leesboeken te verslinden, maakt met Koken zonder recept een goede keuze.
Er wordt heel specifiek ingegaan op diverse onderwerpen in het boek. Zo krijg je bijvoorbeeld veel informatie voorgeschoteld over alle basis-ingrediënten en leer je onder andere hoe je de in het boek genoemde etenswaren het beste kunt bewaren.

Voor de visueel ingestelde mensen onder ons zijn de pagina’s die gevuld zijn met bereidingsfoto’s van specifiek genoemde gerechten waarschijnlijk een welkome afwisseling na de vele lappen tekst.

Ben je ‘normale’ kookboeken gewend, dan is dit boek wel even wennen. Eenmaal vertrouwd met dit concept neemt het boek je mee naar een ‘nieuwe’ manier van koken, zonder kant-en-klare recepten. Gilles van der Loo hoopt je met dit boek te stimuleren om creatief, duurzaam en voordelig te koken, waar hij, wat mij betreft, goed in is geslaagd. Dankzij zijn tips leer je efficiënt in te kopen, waardoor je minder vaak naar de winkel hoeft te gaan, wat weer tijd en kosten besparend kan werken. Bovendien zul je gaandeweg merken dat je met zijn tips een stuk minder etenswaren verspilt.

Koken zonder recept is een aanrader voor een ieder die duurzaam koken hoog op zijn prioriteitenlijstje heeft staan en tevens een aanrader voor wie geen ster is in het koken aan de hand van recepten.

★★★★
Titel: Koken zonder recept | Auteur: Gilles Van Der Loo | Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar | Categorie: boeken | Thema’s: seizoensgebonden, duurzaam | Verkrijgbaar als: hardcover | 256 pagina’s | ISBN13: | Verkrijgbaar sinds: 01-11-2022 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 22-11-2022 | Prijs: €29,99 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s