Vegetalia

Recensie Vegetalia:
100 recepten uit de Italiaanse vegan keuken

Luna Trapani is al bekend van haar eerste vegan kookboek Veganista. In Vegetalia vind je allemaal nieuwe recepten die ook nog eens vrij simpel en binnen niet al te veel tijd te maken zijn. En dan heb je toch een volwaardige Italiaanse maaltijd op tafel staan.

Het prachtig vormgegeven boek is een genot om te bekijken. De schitterende sfeerimpressies van Italië met de foto’s van de diverse gerechten maken het boek alleen al een feestje om doorheen te bladeren. En natuurlijk word je meteen enthousiast gemaakt om deze heerlijke maaltijden te serveren.

In de inleiding stelt Luna Trapani zich voor. Haar vader is Italiaans en haar moeder komt uit Antwerpen. Ze runden het restaurant Gallo Nero, waar Luna haar passie voor koken ontwikkelde. In 2018 stapte ze zelf over naar een plantaardig dieet en omdat Italianen vaak gebruik maken van vlees en vis, zag ze zich gedwongen om haar favoriete gerechten te ‘veganizen’, zoals ze het zelf betitelde. In haar restaurant ‘Spritz’ in Antwerpen kun je genieten van vegan maaltijden die helemaal op Italiaanse leest geschoeid zijn.

In Vegetalia deelt ze wel 100 van haar favoriete recepten met je. Opvallend is dat de ingrediënten makkelijk te verkrijgen zijn, je hoeft geen onmogelijke plekken te vinden om alles aan te schaffen. Ook geeft ze de belangrijkste ingrediënten aan die je eigenlijk standaard in huis moet heen. Voor vlees, vis en kaas geeft ze heel bruikbare (en makkelijk te bereiden) vervangers.

Je vindt in Vegetalia recepten vanuit alle delen van Italië, helemaal plantaardig bereid. Van diverse basisgerechten, zoals de onmisbare verse tomatensaus en pesto uit Genua, tot voorgerechten, salades, soepen en natuurlijk de verschillende pastagerechten aan toe. Uiteraard wordt de tiramisu van Spritz niet vergeten.

Vegetalia is een handzaam boek (met leeslint), duidelijk beschreven recepten (voor hoeveel personen het gerecht bedoeld is, welke ingrediënten er nodig zijn en hoe de bereiding verloopt) en nog een handig register om gauw ideeën op te doen en te werken met de ingrediënten die je al in huis hebt. De prachtige soms paginagrote foto’s maken het boek helemaal af. Leuk detail is dat de naam van de gerechten ook vermeld wordt in het Italiaans. Voor de liefhebber van de vegan Italiaanse keuken is dit boek een echte aanrader. Maar ook voor de niet-veganisten is er veel te vinden, hun favoriete vlees, vis en kaas kan immers altijd toegevoegd worden.

★★★★★
Titel: Vegetalia | Leesexemplaar | Auteur: Luna Trapani | Uitgeverij: Terra | Categorie: kookboeken, vegetarisch  | Verkrijgbaar als hardcover | 254 pagina’s | ISBN13: 9789089898692  |  Verkrijgbaar sinds: 24 augustus 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 25-04-2022 | Prijs: € 26,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s